KyraCat - Legyél önmagad!

Believe in Yourself * Nőies tanfolyamok, alakformálás, stílustanácsadás

Megosztás

Facebook

Kapcsolat

Tel: +36-20/382-3406
E-mail: info@kyracat.com

KyraCat Tánc és mozgás programok:

ROXY Stúdió

1135 Budapest, Tátra utca 4.

Fotózás és Glamour Programok:

WTAMASSTUDIO

Teréz stúdió - kis létszámú, glamour fotózások

1066 Budapest, Teréz krt. 6.

Paulay stúdió - nagy létszámú csoport, lánybúcsúk, átalakító programok

1061 Budapest, Paulay Ede utca 7-9.

Az isteni Coco

2015.03.01.

Miért épp a Chanel márka jelenti a divatot, a kifinomultságot és a magabiztosságot?

Filmek, dalok és könyvek sokasága szól az életéről, Coco Chanel divatbirodalma mégsem csak a híres kosztümöt vagy a kis fekete ruhát, hanem a tudatosságot, a modernitást és a kulturális változást is jelenti. Elképzelései, modelljei emberek millióinak életét változtatták meg. Felforgatta a nőiségről, az erőről, a stílusról alkotott képet, és megtörte a közhelyeket. Megtanította, hogy a divatot mindenkinek magában kell fölfedeznie, hiszen a stílust nem csak külső elemek alakítják. A divattal lehet igent és nemet is mondani. Chanel nemet mondott a sztereotípiákra, a zsúfoltságra, a megkötésekre, és igent mondott a stílusra, a magabiztosságra, a letisztult formákra és a belülről jövő motivációra.

Gabriellből Coco

Coco Chanel 1883-ban Gabrielle Bonheur Chanel néven látta meg a napvilágot egy nyugat-franciaországi kisvárosban. Bár később azt állította, hogy 1893-ban született, valószínűleg ez is csak egy volt a sok legenda és fikció közül, amelyet saját magáról terjesztett. Szülei elhagyták őt és testvérét, így árvaházban nőttek fel. A fiatal Gabrielle sokáig bárénekesnőként dolgozott. 1907-ben találkozott a textilkereskedő Étienne Balsannal, akitől nemcsak a Coco becenevet kapta, de segítségével nyitotta meg 1910-ben Párizsban első szalonját is, a Chanel Modes-t. „Nem tetszett az életem, ezért alkottam magamnak egy újat” – mondta később Chanel erről az időszakról. A Chanel-divatház rövidesen egészen  a második világháború kitöréséig töretlen sikernek örvendett. A Vogue mellett a kor vezető stílusmagazinja, a Harper’s Bazaar már 1915-ben azt írta, hogy a Chanel „kihagyhatatlan”. Az 1920-as években a párizsi balettnek is ő tervezett ruhákat, és egyre több üzletet nyitott külföldön is. 1931-ben megismerkedett Samuel Goldwyn producerrel, az MGM-stúdió egyik alapítójával, aki több filmjéhez ruhákat rendelt tőle. A Chanel-stílus ezzel Hollywoodot is meghódította.

A kis fekete

Chanel szerencsés időben kezdte el újításait: a 20. század első évtizede radikális változásokat hozott a társadalomban. A telefon, a rádió és a mozgókép feltalálásával rohamosan fejlődött a technika. Megjelent a modern, mai értelemben vett nagyváros fogalma, az egyenjogúsági mozgalmakkal pedig a nők megítélésében is új korszak kezdődött. A tér átalakult, az első világháború után pedig Berlin, Párizs és London mellett New York is bekerült a világ és az új életstílus fővárosai közé. A modernista művészet a nyugati kultúra részévé vált, a stílus, amely szakított a romantikus formákkal, a túlzó vonalakkal, megjelent a hétköznapi élet tárgyain, a formatervezésben és az építészetben is. Az új ideált a modern nagyváros jelentette, letisztult formákkal, geometrikus ívekkel. Az art déco, a konstruktivizmus és a Bauhaus dominanciája a divat világát sem hagyta érintetlenül. A kor trendje a sportos, fiús alakú, rövid hajú nő, aki rajongott Chanel minimalista modelljeiért. A női divat Európában évszázadokon keresztül képtelen volt a megújulásra. Még a 20. század elejét is az abroncsos ruhák, fűzők, kényelmetlen, elnagyolt vonású darabok uralták. Funkciójuk egyrészt az volt, hogy egy nem létező, ideális alakot hozzanak létre, másrészt a nagyméretű, réteges szoknyáknak minél több anyag alá kellett rejtenie a testet. A test azonban – nem függetlenül az 1900-as évek elejének egyenjogúsági mozgalmaitól – szó szerint kiszabadult a fűző szorításából. A modern városi nő ruhatárának fő jellemzője a természetesség és a láthatóság lett, Coco Chanel pedig forradalmasította az anyagok, a színek és a formák egyszerű eleganciáját. Chanel volt az első, aki nem félt addig jellemzően férfiasnak tartott íveket és formákat a kollekcióiba vinni, sőt maga is előszeretettel viselt férfiingeket. Ezzel jóval megelőzte korát, és azt, amit ma igen trendi jelzővel boyfriend stílusnak szokás nevezi.

A késői évek és az utód

A második világháború után Chanel hosszú ideig Svájcban élt, csak 1954-ben tért vissza Párizsba és a divatvilágba is. Ekkor már nem volt kérdés, hogy a század egyik legnagyobb formátumú tervezőjéről van szó, számos üzlettel és óriási befolyással. Chanel 1971-ben bekövetkezett halála után azonban a divatháznak komoly veszteségekkel kellett szembenéznie. 1978-ban piacra dobták első prêt-à-porter, vagyis olcsóbb, kifejezetten utcai viseletre tervezett kollekciójukat. Ebben már közreműködött az a német származású tervező, aki 1983-tól kezdve megújítja, és ismét a kritikusok és a közönség kedvencévé teszi a Chanel márkát. Karl Lagerfeld, a Chanel vezető tervezője sok szempontból hasonlóan gondolkodik, mint Chanel maga. Állítása szerint legjobban a bizonyos kis fekete ruhát szereti megtervezni.

vissza

Hozzászólások